Drängedalen i sydost; fyra skiften på ~20 ha, beläget sydost om Drängedalen. Skogen består av tall och gran med fåtal lövträd såsom ek, björk och al. Åldern är som ofta när det gäller kvarstående naturskogar ca 150 år eller mer. Artrik markflora och mindre tjäderlek NO om denna skog. Spillkråka noterad. Angränsar inte till reservat men avståndet till sådant är kort. Riksintresse för naturvård och Lst värdetrakt.

Unika sumpskogar och mossar med stor artrikedom. Gammal naturskog till största delen.

Några intressanta arter som noterats:

Vedtrappmossa, rutlungmossa, grov fjädermossa, brunpudrad nållav, spillkråka, tjäder.

 

Brunpudrad nållav: NT. Sällsynt i Götaland. Inikerar långvarig förekomst av död ved i miljöer med konstant hög och jämn luftfuktighet. Arten visar alltid på skog med höga naturvärden.

 

Rutlungmossa: S. Indikerar alltid sällsynta miljöer med höga naturvärden. Skuggiga lokaler med fuktigt mikroklimat och ett rörligt kalkrikt vatten, blöt och näringsrik mark.

 

Vedtrappmossa: NT. Finns huvudsakligen i barrnaturskog med höga naturvärden. Den visar på områden som haft en kontinuerlig god tillgång på lågor i olika nedbrytningsstadier. Mycket bra signalart särskilt i landets södra delar. Vedtrappmossan hör till förtruppen av det batteri av urskogsarter som tar de mest exklusiva lågorna i besittning.

 

 

Grov fjädrmossa: NT. Oftast på kalkrika bergväggar i äldre barrskog. Signalerar alltid artrika biotoper med höga naturvärden. Ofta förekommer den tillsammans med ett flertal rödlistade arter.

 

 

Sumpskogar av hög kvalité .

Rutlungmossa.

Brunpudrad nållav.

Naturskogsrest av väsentlig betydelse för naturvården.

Karta över Risvedens södra delar